با توجه به آغاز تعطیلات و شروع فصل مسافرت بسیاری از افراد تصمیم دارند به سفر بروند و استراحت کنند. هرچند برنامه ریزی در این مورد کار سختی به نظر می آید اما در هر حال تجربه ی خوشایندی است که فرقی نمی کند به صورت زمینی به شهرهای اطراف سفر کنید یا با هواپیما به دنبال مکان های جدید و هیجان انگیز بروید. داشتن براکت ارتودنسی در سفر می تواند آزاردهنده باشد و اگر شما یا فرزندتان دارای براکت ارتودنسی هستید ممکن است به این فکر کنید که به مسافرت نروید یا تا برداشتن ارتودنسی آن را به عقب بیندازید. لازم نیست در این مورد نگران باشید زیرا با انجام بعضی اقدامات می توانید مراقب ارتدونسی دندان هایتان باشید و از مسافرت نیز لذت ببرید. در این مقاله قصد داریم در مورد باید ها و نباید های سفر با براکت ارتودنسی توضیحاتی ارائه دهیم. از جمله اینکه هنگام جمع آوری وسایل علاوه بر لوازم بهداشتی و لباس هایتان، لوازم مربوط به دندان و براکت مانند کیت براکت دندان را همراه خود داشته باشید. بدین ترتیب هر گونه لوازم دندانپزشکی که ممکن است در طول سفر به آن نیاز پیدا کنید در دسترس شما قرار دارد و با خیال راحت می توانید به گشت و گذار خود ادامه دهید.
قبل از سفر وقت معاینه بگیرید.
حتماً قبل از تعطیلات یک وقت معاینه برای براکت ارتودنسی خود بگیرید. در صورتی که دو هفته پس از آخرین چکاپ خود قصد رفتن به مسافرت را دارید نیازی به وقت معاینه نیست اما اگر بیشتر از دو هفته از معاینه شما گذشته است توصیه می کنیم قبل از سفر آن را در برنامه خود قرار دهید. مهم است که همیشه مطمئن شوید کارهای ارتودنسی شما طبق برنامه پیش می روند. حتی اگر نمی توانید به صورت حضوری به مطب بروید یا نمی دانید که معاینه قبل از سفر ضروری است یا خیر، با مطب ارتودنتیست خود تماس بگیرید و در این مورد با او مشورت نمایید. معاینه قبل از سفر به عواملی مانند پروسه معاینه قبلی، اقدامات فعلی، احساس شما و مدت زمان سفر بستگی دارد. ممکن است ترجیح دهید به جای معاینه ارتودنسی، وقت خود را صرف برنامه ریزی برای سفر نمایید اما در هر حال بهتر است طبق توصیه دندانپزشکتان مراقب براکت ارتودنسی خود باشید. همچنین لازم است هر مسئله ای را قبل از اینکه دردسر ساز شود کنترل و مدیریت کنید تا نتواند در برنامه های شما خللی وارد کند. در معاینه قبل از سفر متخصص ارتودنسی ممکن است در براکت شما تغییراتی ایجاد کند تا مطمئن شود ارتودنسی به خوبی انجام می شود. به عنوان مثال در صورتی که براکت سنتی دارید پزشک براکتها و سیمها را معاینه می کند تا اطمینان حاصل کند آن ها به طور محکم و ثابت سرجای خود قرار گرفته اند. در صورت تأیید متخصص ارتودنسی می توانید با خیال راحت به مسافرت و برنامه های خود بپردازید.
فهرستی از چیزهایی که میتوانید و نمیتوانید بخورید تهیه کنید.
حتما به تغذیه خود پس از ارتودنسی اهمیت فراوانی بدهید زیرا تغذیه نامناسب بعد از ارتودنسی عوارض بسیاری دارد.در ادامه لیستی از غذاهایی که بعد از ارتودنسی می توانید بخورید و غذاهایی که نمی توانید بخورید آورده شده است:
- از مصرف نوشیدنی های حاوی شکر خودداری نمایید زیرا علاوه بر اینکه به تدریج دندان ها را خراب می کنند باعث ایجاد لکه بر روی براکت های سرامیکی، ارتودنسی نامرئی یا دندان ها می گردند.
- از مصرف غذاهای جویدنی مانند نان شیرینی و پیتزا هرچقدر هم که خوشمزه به نظر برسند پرهیز کنید زیرا در براکت های ارتودنسی گیر کرده و ممکن است باعث شکستن آن شوند.
- میوه ها و سبزیجات را به قطعات کوچکتر تقسیم کنید تا جویدن آن ها راحت تر صورت گیرد.
هنگام مسافرت با براکت ارتودنسی باید بیشتر حواستان را جمع کنید و پس از هر وعده غذایی به طور مرتب مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. ساعاتی که بیرون از محل اقامت خود هستید و برای صرف غذا در یک رستوران یا کافه نشسته اید مسواک، خمیردندان و نخ دندان را در یک بسته کوچک قرار داده و با خود به همراه داشته باشید. دندان های خود را بعد از هر بار غذاخوردن تمیز کنید و با مقادیر زیادی آب بشویید تا باقیمانده ی غذا را از دندان های خود پاک نمایید.
یک برنامه برای سفر خود ترتیب دهید.
همانند مدرسه و محل کار هنگام سفر نیز یک کیف مسافرتی همراه خود داشته باشید و وسایل مربوط به براکت ارتودنسی را درون آن قرار دهید. از جمله:
- یک مسواک مسافرتی کوچک که تمام طول روز همراه شما باشد (علاوه بر مسواک روتین)
- خمیر دندان
- دهانشویه
- نخ دندان
- موم ارتودنسی برای برطرف شدن هر گونه ناراحتی احتمالی ناشی از براکت ارتودنسی
- مسکن های بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن
- ابزاری برای درست کردن سیم های شل مانند موچین
- بطری آب کوچک برای شستن دهان
- آینه کوچک برای بررسی دندان ها و هر گونه مشکل احتمالی مانند گیر کردن غذا بین دندان
- کش پلاستیکی ارتودنسی اضافی
بسته ای که وسایلتان را در آن قرار می دهید باید اندازه ی مناسبی داشته باشد. هنگامی که غذا در براکت ها یا دندان های شما گیر کند ماندن در هتل کاری بی فایده است. قبل از رسیدن به مقصد نزدیک ترین کلینیک یا مطب را پیدا کنید و شماره تلفن، آدرس و ساعت کاری آن را یادداشت نمایید تا در صورت نیاز بدانید که باید به کجا بروید. سعی کنید چندین شماره از مراکز درمانی مختلف تهیه کنید تا در صورت لزوم شانس بیشتری برای ویزیت توسط یک متخصص ارتودنسی داشته باشید.
به روتین مراقبت از دندان خود ادامه دهید.
هرچند مسافرت فرصتی برای تفریح و استراحت روحی و جسمی و تجدید قوا می باشد اما این به معنی توقف بهداشت دهان و دندان نیست. به طور مرتب و در هر شرایطی مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. بعد از هر وعده غذایی، دهان خود را با دهانشویه یا آب شست و شو دهید و نکاتی که ارتودنسیت به شما توصیه کرده رعایت نمایید. هر چند ممکن است تصور کنید چند روز صرفنظر کردن از روتین دهان مشکلی ایجاد نمی کند اما در واقع در طولانی مدت می تواند اثرات منفی بر سلامت دهان و دندان داشته باشد.
چنانچه از ارتودنسی متحرک استفاده می کنید باید مراقب نحوه ی گذاشتن و برداشتن آنها باشید. هرچند ارتودنسی متحرک و نامرئی هر دو شفاف و پلاستیکی هستند اما عملکرد متفاوتی دارند. ریتینرها که نگهدارنده ارتودنسی هستند از حرکت آن پیشگیری می نمایند. ارتودنسی متحرک (الاینرها) باعث می شود دندان ها به صورت فعال جا به جا شوند. بنابراین ممکن است در صورت عدم استفاده از نگهدارنده تا چند روز مشکلی پیش نیاید اما نگذاشتن الاینر (ارتودنسی متحرک) می تواند باعث کند یا برعکس شدن روند درمان با ارتودنسی شود. معمولاً توصیه می شود حداقل 22 ساعت در روز از الاینر استفاده نمایید.