خرید و فروش ماشین سنگین از موضوعات پیچیدهای است که اگر در آن به نکات مهمی توجه نکنید، ممکن است ضرر زیادی متوجه شما شود. خرید کامیون و کشنده، توسط رانندگان و شرکتهای حملونقل به هدف کار صورت میپذیرد. البته برخی از افراد ماشینهای سنگین را برای سرمایهگذاری خریداری میکنند. در هر صورت ماشین خریداری شده باید دارای سلامت کامل باشد تا سود مناسبی به خریدار برسد.
در این مقاله قصد داریم تا به ارائه چک لیست خرید کامیون و کشنده بپردازیم تا خریداران ماشینهای سنگین در هنگام معامله با مشکل اساسی مواجه نشوند.
نکات مهم در خرید کشنده
کشندهها، یدککشهایی هستند که قابلیت اتصال به انواع تریلر را دارند. خرید کشنده از آن جهت اهمیت دارد که چنین ماشینهایی از ظرفیت بالایی برای حمل بارهای سنگین یا حجیم برخوردار هستند. در چک لیست خرید کامیون و کشنده توجه به نکات زیر ضروری است:
1- انتخاب هدف خرید کامیون کشنده
رانندگان، شرکتهای حمل و نقل، کارخانجات، صنایع، معادن و شرکتهای راهسازی؛ ماشینهای سنگین را به هدفهای مختلفی خریداری میکنند. خریداری انواع کامیونت، خاور، کامیون تک، جفت، کشنده تریلر، ماشینهای سنگین و.. باید برحسب نیاز راننده یا شرکت حملونقل صورت پذیرد.
در خرید کامیون باید به ظرفیت حمل بار، توان موتور ماشین سنگین، نوع بدنه، وضعیت موجودی قطعات یدکی در بازار و.. توجه داشت.
2- بررسی سازنده کامیون کشنده
در حال حاضر در بازار سازندگان مختلفی، ماشینهای سنگین را عرضه میکنند. هر برندی دارای خصوصیاتی است. بهطور کلی در بازار خودروی سنگین ایران با سه دسته عرضهکننده ماشین سنگین مواجه میشویم:
1- سازندگان کامیون کشندههای داخلی
شرکتهایی نظیر ایران دیزل، سایپا دیزل، بهمن دیزل و.. از مهمترین عرضهکنندگان کامیون و کشنده ایرانی هستند. هرچند که محصولات این شرکتها دارای کیفیت خوبی است اما مشکلات تحریم و عدم تامین قطعات مورد نیاز باعث شده تا در تحویل ماشین تاخیر زیادی وجود داشته باشد. بنابراین در چک لیست خرید کامیون و کشنده اگر قصد معامله با سازندگان داخلی را دارید به تاخیر زیاد آنها توجه کنید.
2- سازندگان کامیون کشنده چینی
در سالیان اخیر، شرکتهای چینی توانستهاند در بازار ماشین سنگین ایران نقش پررنگی داشته باشند. کشندههای چینی در بازار به نسبت نمونههای اروپایی قیمت مناسبی دارند، اما کیفیت آنها تعریف چندانی نداشته و استهلاک زیاد موجب میشود تا رانندگان هزینه زیادی برای تعمیر اساسی خودرو صرف کنند. از همینرو اکثر کارشناسان و رانندگان حرفهای سعی میکنند تا در حدامکان به سراغ ماشینهای سنگین چینی نروند.
3- سازندگان کامیون کشنده اروپایی
شرکتهای برند و صاحبنامی در زمینه ساخت کشنده در اروپا مشغول فعالیت هستند. اسکانیا، داف، رنو و ولوو از مطرحترین برندهای عرضهکننده کشنده هستند. هرچند این شرکتها به دلیل تحریم بهصورت مستقیم محصولات خود را به ایران نمیفروشند، اما شرکتهای بازرگانی معتبر نسبت به واردات کامیون از اروپا به ایران فعالیت میکنند.
کشندههای اروپایی دارای کیفیت بالایی هستند، هرچند قیمت آنها نسبت به نمونههای داخلی یا چینی بالاتر است ولی استهلاک کم، خریداری آنها را توجیهپذیر کرده است. اکثر این کشندهها دارای استاندارد یورو ۵ و یورو 6 در زمینه آلایندگی هستند. بهعنوان مثال کشنده ولوو نیوفیس مدل 2023 با داشتن امکاناتی نظیر نویگیشن، ریتاردر 3 زمانه، کولر درجا، اینتاردر گیربکس، ساندروف، موتور 500 اسب بخار و شاسی ۸ میل یک کامیون کشنده برتر است که در کنار سرعت بالا، توانایی حمل بارهای سنگین را داشته و ایمنی قابل قبولی برای رانندگان دارد.
3- اهمیت نکات فنی در چک لیست خرید کامیون و کشنده
قبل از اینکه به سراغ معامله کامیون کشنده بروید، به مجموعهای از مسائل فنی مهم در ماشینهای سنگین توجه کنید. حتی اگر تجربه زیادی در خریداری ماشینهای سنگین دارید باز هم از کارشناسان مجرب در این زمینه کمک بگیرید:
- وضعیت موتور و گیربکس: کامیونها، کشندهها، اتوبوسها، ماشینآلات سنگین راهسازی و.. باید وضعیت موتوری مناسبی داشته باشند. اگر موتور کامیون باز شده باشد تاثیر منفی بر روی قیمت ماشین سنگین میگذارد. همچنین گیربکس ماشین سنگین در تعویض دنده نباید دارای صدای اضافه باشد؛
- بدنه ماشین سنگین: در چک لیست خرید کامیون و کشنده توجه کافی به وضعیت ظاهری داشته باشید. کامیون نباید در بدنه دچار خوردگی یا زنگزدگی باشد. با استفاده از یک آهنربا قسمتهای تصادفی یا آسیبدیده کشنده تریلر را شناسایی کنید؛
- امکانات رفاهی: در ماشینهای سنگین و کشندههای تریلی امکانات رفاهی داخل کابین اهمیت زیادی دارد. زیرا چنین خودروهایی چندین روز در داخل جاده قرار میگیرند و راننده یا شوفر باید امکانات کاملی برای استراحت، خواب و حتی زندگی در کابین را در اختیار داشته باشد تا در حین رانندگی با تمرکز کافی پشت رُل قرار گیرند؛
- شاسی: اگر شاسی کامیون و کشنده دچار شکستگی یا خم باشد بر روی عملکرد آن تاثیر منفی میگذارد و احتمال بروز حوادث را افزایش میدهد؛
- وضعیت لاستیک و باتری: این روزها قیمت قطعات یدکی کامیون و کشنده سر به فلک گذاشته است. به همین دلیل در چک لیست خرید کامیون و کشنده توجه کافی به وضعیت لوازم مصرفی ماشین سنگین داشته باشید. عاج لاستیک باید سالم و بیش از 70 درصد باشد. همچنین باتری نیز وضعیت قابل قبولی داشته باشد.
4- توجه به قیمت ماشین سنگین در چک لیست خرید کامیون و کشنده
علاوهبر تمامی مسائل فنی باید به قیمت ماشینهای سنگین نیز توجه کرد. در حال حاضر قیمت کشندههای وارداتی از اروپا بیش از سایر کشندههای داخلی و چینی است. البته باید توجه داشت که در کنار قیمت بالا، کشندههای اروپایی دارای عملکرد مناسبی هستند و استهلاک پایین آنها باعث میشود تا چندین سال نیازی به تعمیر اساسی یا خریداری قطعات یدکی اصلی نداشته باشند.
در بین برندهای اروپایی داف (DAF) با عرضه مدلهای مختلف توانسته است رضایت حداکثری مشتریان را بهدست آورد. قیمت داف ۴۸۰ مدل 2019 ترخیص شده و پلاکگذاری شده در حال حاضر چیزی در حدود بیش از 80 هزار یورو است. البته به مبلغ این کامیون کشنده، هزینههای پلاکگذاری، ترخیص و سود شرکت بازرگانی نیز اضافه میشود.
5- خریداری کامیون کشنده از شرکتهای معتبر
هر چند که بسیاری از نمایشگاههای ماشین سنگین دارای اعتبار کافی هستند، اما بهطور معمول آنها در زمینه آینده معامله تعهدی ندارند. به همین دلیل بهتر است در چک لیست خرید کامیون و کشنده این نکته را مدنظر قرار دهید و به سراغ شرکتهای معتبری بروید که دارای مجوزهای قانونی هستند و خدمات پس از فروش مناسبی ارائه میدهند.
6- دریافت مشاوره در خرید کامیون و کشنده
حالا که چک لیست خرید کامیون و کشنده به مراحل پایانی خود نزدیک شده است باید به اهمیت مشاوره نیز توجه کرد. در خرید ماشینهای سنگین حتماً با کارشناسان مجرب مشورت کنید تا بهترین کامیون کشنده را با توجه به نیازتان تهیه کنید. شرکتهای بازرگانی بسیاری هستند که به مشتریان در زمینه خرید و فروش ماشینهای سنگین مشاوره میدهند.
رایان تراک بهعنوان یکی از معتبرترین واردکنندگان کامیون کشنده اروپایی با داشتن دفاتری در مشهد، مرز بازرگان و اروپا بهترین قیمت را برای ماشینهای سنگین ارائه میدهد. برای خرید کامیون، خرید کشنده، خرید اتوبوس، خرید قطعات یدکی، خرید ماشینآلات راهسازی و معدنی از خدمات شرکت بازرگانی رایان تراک استفاده کنید.