
مهلت پرداخت عوارض آزادراهی چقدر است؟ بررسی قوانین جدید
مانند هر قبض یا عوارض دیگری، عوارض آزادراهی هم مهلت مشخص پرداخت دارد. هر قبضی هم که سر موعدش پرداخت نشود، جرایمی در پی دارد. از آن سمت برای نقل و انتقال خودرو و موارد دیگر باید حتما این عوارض را پرداخت کنید. به خاطر همین دلایل در این مطلب مهلت پرداخت عوارض آزادراهی و همچنین روشهای پرداخت عوارض آزادراهی را بررسی میکنیم.
مهلت پرداخت عوارض آزادراهی چقدر است؟
قبل از اینکه سراغ بررسی روشهای استعلام عوارض آزادراه رایگان برویم، ابتدا به این سوال اصلی پاسخ میدهیم که مهلت پرداخت عوارض آزادراهی برای هر راننده چقدر است؟ این سوال در واقع فقط برای خودروهایی مطرح میشود که از خط پرداخت الکترونیکی ایستگاههای عوارضی عبور میکنند.
به محض عبور از عوارضی پیامکی دریافت میکنید، این پیامک شمارش معکوس مهلت پرداخت را آغاز میکند. شما پس از این پیامک ۱۵ روز فرصت دارید تا عوارض آزادراهی را پرداخت کنید. این مهلت در سالهای قبل ابتدا ۲۴ ساعت بود و سپس ۷ روز شد و در حال حاضر ۱۵ روز است.
جریمه عدم پرداخت عوارض آزادراهی
وقتی از مهلت پرداخت عوارض آزادراهی حرف میزنیم، به دنبالش باید به جریمه پرداخت نکردنش هم اشاره کنیم. ۲۴ ساعت بعد از عبور از ایستگاه عوارضی، دوباره پیامک یادآوری دریافت میکنید. ۲۴ ساعت بعد نیز دوباره این پیامک برای شما ارسال میشود. در صورت بیتوجهی به این پیامکها و عدم پرداخت عوارض آزادراهی خودرو تا ۱۵ روز بعد طبق جدول زیر (نسبت به نوع وسیله نقلیه) جریمه میشوید:
نوع خودرو |
میزان جریمه |
سواری، وانت، مینیبوس و کامیونت |
۸۰ هزار تومان |
اتوبوس و کامیون ۲ محور |
۱۰۰ هزار تومان |
کامیون ۳ محور، تریلی و نفتکش |
۱۸۰ هزار تومان |
این جریمه برای همه آزادراهها یکسان است و مهم نیست از آزادراه ساوه عبور میکنید یا آزادراه تهران پردیس! اما موضوع مهم این است که این تنها جریمه عدم پرداخت عوارض آزادراه نیست. در ابتدا بعد از گذشت ۱۵ روز ابتدایی و پرداخت نکردن مبلغ عوارض، طبق جدول بالا جریمه میشوید و باید آن را در کنار خود نرخ عوارض پرداخت کنید.
در ادامه و با گذشت ۱۵ روز اگر دوباره جریمه را پرداخت نکنید، به ازای هر ماه ۳/۵٪ به صورت پلکانی به مبلغ جریمه اضافه میشود. طبق قوانین جدید، تمدید بیمه شخص ثالث خودرو نیز منوط به صفر کردن عوارض بزرگراهی است.
۵ راه استعلام و پرداخت عوارض آزادراهی
در زیر به ۵ مورد از روشهای استعلام عوارضی آزادراه اشاره میکنیم:
۱) استفاده از سامانه پرداخت الکترونیکی عوارض آنیرو
آنیرو سامانه رسمی مدیریت پرداخت بدون توقف عوارض آزادراهی است. در این سامانه میتوانید با وارد کردن پلاک و شماره موبایل و ساخت حساب کاربری، عوارض آزادراهی را پرداخت کنید. اگرچه که آنیرو به عنوان سامانه استعلام عوارض آزادراهی با جزئیات شناخته میشود، اما در حال حاضر این سامانه این جزئیات را ارائه نمیدهد. به این ترتیب شما صرفا میتوانید اقدام به استعلام و پرداخت کنید.
۲) استفاده از کد دستوری #۹*۷۲۰*
در صورت دسترسی نداشتن به اینترنت، میتوانید از این کد دستوری استفاده کنید. لازمه استفاده از کد دستوری این است که باید سریع فرایند استعلام را انجام دهید. در صورت تعلل، ارتباط با سامانه قطع میشود و باید دوباره از اول فرایند را تکرار کنید.
۳) اتو ابزار
اتو ابزار به عنوان یک پلتفرم یکپارچه خدمات خودرویی، طیف گستردهای از خدمات را ارائه میکند. از جمله این خدمات، استعلام و پرداخت عوارض آزادراهی است. این سرویس به طور رایگان در اختیار شما است و میتوانید به طور شبانهروزی از آن استفاده کنید. برای استعلام عوارض آزادراهی در اتو ابزار:
- ابتدا به سایت یا اپلیکیشن اتو ابزار وارد شوید. سایت اتو ابزار به آدرس Autoabzar.com و اپلیکیشن آن نیز از طریق مایکت و بازار در دسترس است.
- در صفحه اصلی از زیربخش «بدهیهای خودرو»، گزینه «عوارض آزادراهی» را انتخاب کنید.
- در صفحه بعدی اگر تا به حال خودرویی اضافه نکردهاید باید اطلاعات خودرو شامل پلاک، کد ملی و شماره موبایل مالک را وارد کنید.
- سپس روی «افزودن خودرو» بزنید.
- در نهایت روی «استعلام جدید» بزنید تا نتیجه استعلام را ببینید.
- در صفحه نتیجه استعلام، امکان پرداخت آنلاین عوارض اتوبان بدون نیاز به پرداخت هیچگونه کارمزدی برای شما فراهم خواهد بود.
۴) پرداخت در لحظه با برچسب بانک مسکن
اگر از ترس کوتاه بودن مهلت پرداخت عوارض آزادراهی دنبال راهی برای پرداخت لحظهای عوارض هستید، برچسب مسکن کارگشا خواهد بود. این برچسب را باید از سامانه پرداخت الکترونیکی عوارض بانک مسکن تهیه کنید و آن را بنا به دلخواه شارژ کنید. با عبور از هر عوارضی، مبلغ آن به طور خودکار از حساب برچسب کسر میشود و نیازی به استعلام دوباره نخواهید داشت.
۵) خودپرداز
قدیمیترین راه و البته سختترین راه استعلام و پرداخت عوارضی استفاده از خودپرداز است. اگر به هر دلیلی استفاده از روشهای بالا برایتان دشوار بود، میتوانید به یکی از خودپردازهایی که امکان پرداخت عوارضی را دارند بروید.
عوارض آزادراهی اشتباه را چگونه پیگیری کنیم؟
ممکن است به دلایل مختلف مانند مخدوش بودن پلاک بعضی از خودروها، برای پلاک شما به اشتباه عوارض ثبت شود. برای اعتراض به این عوارض میتوانید:
- شمارۀ پلاک خودرو را به شمارۀ ۱۰۰۰۰۱۵۳۱ ارسال کنید.
- با سامانۀ آنیرو و شمارۀ ۱۵۳۱ تماس بگیرید.
- در سایت آنیرو برای اعتراض تیکت ثبت کنید.
سخن پایانی
با اینکه مهلت پرداخت عوارض آزادراهی ۱۵ روز است، اما بهتر است قبل از گذشتن این زمان، با یکی از روشهایی که در بالا به آن اشاره کردیم، آن را پرداخت کنید. بهترین راه پرداخت عوارض آزادراهی معمولا آن روشی است که میتوان از آن به صورت آنلاین استفاده کرد مانند اتو ابزار یا سامانه سخا. چون علاوه بر کاربری ساده و رایگان بودن، شما به مجموعهای از خدمات دیگر مانند استعلام خلافی، استعلام عوارض سالیانه شهرداری و… نیز دسترسی خواهید داشت.