فتق دیسک بعد از تصادف: راههای تشخیص و درمان آن
بسیاری از افراد پس از تصادف رانندگی دچار فتق دیسک میشوند. اگر این عارضه به طور مناسب درمان نشود، میتواند منجر به دردهای مزمن، ناتوانیهای مختلف و حتی آسیب نخاعی و فلج شود. برای بهبودی سریع، فرد به مراقبتهای پزشکی سریع نیاز دارد.
این آسیب می تواند در هر یک از سه قسمت ستون فقرات رخ دهد: ستون فقرات گردنی (گردن)، ستون فقرات کمری (کمر) و ستون فقرات سینهای (وسط پشت).
این آسیب ممکن است عوارضی مانند، گردن درد، کمردرد، درد بازو، پادرد، بیحسی و گزگز شدن اندامها و ضعف عضلانی باشد. معمولا زمانی که فتق دیسک باعث گیر کردن عصب شود و آسیب عصبی ایجاد کند، جراحی توصیه میشود.
فتق دیسک در اثر تصادف اتومبیل
هنگامی که یک ضربه شدید و ناگهانی در حین تصادف اتومبیل به بدن انسان وارد میشود؛ ( مانند تصادف اتومبیل و برخورد آن از عقب، جلو یا پهلو به فرد) ممکن است در اثر ضربه دیسکهایی که بین مهرههای ستون فقرات قرار دارند، ملتهب، پاره یا جا به جا شوند. اگر در اثر فتق، ماده ژل مانندی که در هسته دیسک قرار دارد، از آن خارج شود ممکن است به اعصاب آسیب برساند. این عامل باعث درد ناگهانی در هنگام تصادف میشود. فتق دیسک بر اعصاب خارج شده از ستون فقرات تاثیر میگذارد. آسیب عصبی که در اثر فتق دیسک ناشی از تصادف ایجاد میشود، میتواند باعث احساس سوزن سوزن شدن و یا بیحسی در دستها، بازوها یا پاها شود. آسیب رسیدن به انتهای عصب که در ستون فقرات قرار دارد؛ باعث ایجاد بیحسی و سوزن سوزن شدن میشود. به همین دلیل است که فتق دیسک ناشی از تصادف رانندگی میتواند باعث درد و بی حسی در نواحی آناتومیک دور از ستون فقرات شود.
علائم فتق دیسک بعد از تصادف با اتومبیل
اگر هر یک از علائم زیر را بعد از تصادف تجربه کردید، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید تا نوع آسیب وارده مشخص شود:
- درد یا گرفتگی مداوم در امتداد ستون فقرات
- درد شدید در گردن، قسمت بالایی پشت یا پایین کمر
- درد مزمن در وسط یا پایین کمر، به ویژه پس از نشستن یا ایستادن برای مدت طولانی
- کمردردی که از کمر به باسن، پشت ران، ساق پا و انگشتان پا سرایت میکند.
- ناتوانی در صاف ایستادن به دلیل درد شدید یا اسپاسم عضلات کمر
به طور ۱۰۰ درصد نمیتوان گفت که آیا تصادف باعث فتق دیسک کمر شده یا خیر. اما با استفاده از آزمایشات و معاینههای پزشکی، پزشکان میتوانند به طور احتمالی بگویند که فتق دیسک به دلیل تصادف ایجاد شده یا دلیل دیگری داشته.
آزمایش و تشخیص
هنگامی که علائمی مطابق با فتق دیسک در اثر یک تصادف رانندگی دارید، پزشک معاینه فیزیکی انجام میدهد و احتمالاً از یکی از انواع آزمایشات و روشهای تشخیصی دیسک کمر مانند تصویربرداری با اشعه ایکس، سی تی اسکن (توموگرافی کامپیوتری)، MRI تصویربرداری رزونانس مغناطیسی و… استفاده میکند تا بتواند بهترین روش درمانی را برای شما تجویز نماید.
مهم ترین کاری که باید بعد از تصادف رانندگی انجام دهید، مراجعه به پزشک یا بیمارستان است. شما باید علائم خود را به طور کامل برای پزشک توضیح دهید و آزمایشات لازم را انجام دهید. پس از تشخیص آسیب، باید روند و درمانی را طی کرده و به توصیههای پزشک عمل کنید.
روش درمان فتق دیسک ناشی از یک تصادف رانندگی
مهم ترین کاری که باید بعد از تصادف رانندگی انجام دهید، مراجعه به پزشک یا بیمارستان است. شما باید علائم خود را به طور کامل برای پزشک توضیح دهید و آزمایشات لازم را انجام دهید.
پس از تشخیص آسیب، باید روند و درمانی را طی کرده و به توصیههای پزشک عمل کنید. ممکن است پزشک برای شما، دارو یا فیزیوتراپی تجویز کند؛ این اقدامات به کاهش درد و بازیابی دامنه حرکتی کمک میکنند.
اگر این روشهای بیتاثیر بود، پزشک جراحی را توصیه میکند. جراحیهایی که در موارد شدید فتق دیسک انجام میشوند، عبارتند از:
- لامینوتومی / لامینکتومی: برداشتن کامل یا جزئی لامینا، که قطعه کوچک استخوانی است و وظیفه آن حفاظت از نخاع میباشد.
- دیسککتومی: برداشتن دیسک آسیب دیده برای کاهش فشار وارد شده به اعصاب نخاعی
- فیوژن ستون فقرات: این روش اغلب پس از لامینکتومی یا دیسککتومی انجام میشود که در آن جراح دو مهرهای که دیسک بین آنها برداشته شده را به هم جوش میدهد. این کار باعث تثبیت ستون فقرات میشود.
- جراحی دیسک مصنوعی: این جراحی فقط تحت شرایط خاصی انجام میشود و در طی آن، دیسک آسیب دیده با یک دیسک مصنوعی پلاستیک جا به جا میشود.
جراح ممکن است بسته به شرایط بیمار، یک یا چند مورد از این روشهای جراحی را انجام دهد.
درد و سایر علائمی که بعد از تصادف در گردن یا کمر خود احساس میکنید را نادیده نگیرید. فتق دیسک باید در اسرع وقت شناسایی و درمان شود.
تصادف باید چقدر شدید باشد که منجر به فتق دیسک شود؟
فتق دیسک میتواند یک مشکل جدی باشد. اما فقط تصادفهای خیلی شدید باعث فتق دیسک نمیشوند. و بسیاری از افراد در اثر تصادفهای نسبتا کوچک دچار فتق دیسک شدهاند.
هر کسی ممکن است به دلیل تصادف رانندگی دچار فتق دیسک شود، حتی اگر تصادف با شدت کم رخ داده باشد. افرادی که سابقه بیماریهای ستون فقرات را داشته اند بیشتر در معرض خطر فتق دیسک در هنگام تصادف رانندگی هستند.
بهبودی
بهبودی فتق دیسک به روش جراحی که بیمار انتخاب کرده بستگی دارد:
- جراحی فیوژن – این روش معمولا موثر و طولانی مدت است، اما تمام کمردردها را از بین نمیبرد و در مرور زمان احتمال آرتروز مهرههای کمر را افزایش میدهد.
- جراحی دیسککتومی – این جراحی باعث کاهش ۸۰ تا ۹۰ درصد علائم در بیماران میشود.
- جراحی لامینکتومی- این روش باعث کاهش ۶۰ تا ۹۰ درصد علائم در بیماران میشود.