آموزشتکنولوژیعکاسیگوشی های هوشمند

راهنمایی کامل اصطلاحات تخصصی دوربین گوشی : بررسی 11 اصطلاح

تنظیم دوربین عکاسی و گوشی

4.2
(10)

دوربین یکی از مهمترین جنبه ها در هنگام خرید ‌ گوشی هوشمند است که باید مورد توجه قرار گیرد. اگر گفته شود که خیل عظیمی از افراد گوشی را به خاطر دوربین میخرند اغراق نشده است. دوربین گوشی از مهمترین قسمت هایی است که شرکت های مختلف به شدت در حال رقابت هستند.

سایت های مختلفی از جمله دیجیکالا، زومیت، دیجیاتو و موبایل دات آی آر مشخصات موبایل های مختلفی را ارائه می دهند اما خیلی از مردم با معنی این اصطلاحات تخصصی دوربین ها آشنایی ندارند.

پارامترهایی از جمله مگاپیکسل، OIS,HDR و دیگر موارد اغلب مورد توجه قرار نمیگیرد و ممکن است که باعث سردرگمی هنگام خرید شود مخصوصا زمانی که هدف داشتن دوربین خوب باشد.

اصطلاحات تخصصی دوربین مورد نیاز شما جهت خرید دوربین عکاسی و گوشی موبایل با یک دوربین مناسب است.

اصطلاحات تخصصی دوربین فهم شما را از عکاسی بالا میبرد. با تنظیم دوربین گوشی میتوانید حرفه ای تر عکاسی کنید.

این مقاله به شما کمک خواهد کرد تا با این اصطلاحات آشنا شوید و بتوانید بسته به نیاز خود بهترین دوربین را انتخاب کنید. راهنمای خرید دوربین گوشی:

فهرست

مگاپیکسل

اصطلاحات تخصصی دوربین: پیکسل-ریون مگ

مگاپیکسل به تعداد المان های بسیار کوچکی به نام پیکسل گفته می شود. پیکسل همان نقطه ها یا مربع های بسیار ریز است که تصویر اصلی را می سازند. یک میلیون پیکسل را مگاپیکسل می گویند.

همچنین مگاپیکسل به سنسور های فتوزیت دوربین گفته می شود که اطلاعات نور را برای ثبت عکس میگیرد. اگر عکسی ۱۲ مگاپیکسل باشد یعنی اینکه این عکس با سنسوری با ۱۲ میلیون فوتوزیت گرفته شده است.

به یاد داشته باشید که ۱ مگاپیکسل از ۱۲ میلیون پیکسل تشکیل شده است و این یعنی رزولوشن. هرچه مگاپیکسل دوربینی بالاتر باشد بالطبع رزولوشن آن هم بالاتر است.

دوربین با رزولوشن بالا ( مانند شیائومی نوت ۱۰) عکس های با کیفیت تر و با جزئیات بیشتری نسبت به دوربین رزولوشن پایین میگیرد.

بیشتر بخوانید:

نقد و بررسی شیائومی نوت 10

مگاپیکسل تنها کیفیت عکس را تضمین نمی‌کند و فاکتور های مختلفی وجود دارد که بر کیفیت تصاویر تاثیر گذار است.

اصطلاحات تخصصی دوربین: سایز سنسور

سنسور-دوربین

سنسور عکس دوربین دستگاهی است که هنوز را می‌گیرد و از آن تصویر دیجیتال میسازد. سایز سانسور مهم است زیرا هرچه سایز سانسور بیشتر باشد نور بیشتری ثبت می شود. و نور بیشتر هم افزایش کیفیت تصویر را به دنبال دارد. این مورد در دوربین های گوشی مهمتر است زیرا محدودیت سایز وجود دارد.

سایز سنسور معمولا با اینچ یا کسری از آن بیان می شود. تاکنون هیچ سانسور دوربین گوشی بزرگتر از ۱ اینچ ساخته نشده است. سامسونگ گلکسی S20 اولترا با داشتن سایز سنسور ۱/۱.۳۳ یکی از بزرگترین سنسورهای دوربین موجود در بازار است.

اگر بخواهیم زیادی مطلب را تخصصی نکنیم باید بگوییم که هرچه سایز سنسور به ۱ اینچ نزدیکتر باشد عکس ها به کیفیت تر است زیرا سایز سنسور مستقیما بر سایر پیکسل ها تاثیر دارد.

سایز پیکسل

سایز پیکسل با میکرومتر یا میکرون سنجیده می شود. سمبل لاتین میکرون  ‘µm’ یا ‘µ’ است. یک متر ۱۰۰ میلیمتر و ۱ میلیمتر ۱۰۰۰ میکرون است.

سایز پیکسل از مهمترین فاکتور هاییست که در هنگام خرید گوشی به خاطر دوربین آن باید در نظر گرفت. هرچه سایز پیکسل بزرگتر باشد عکس های گرفته شده با کیفیت تر خواهند بود.

سنسور دوربین با اندازه پیکسل ۲.۴ میکرون (مانند هوآوی P40 پرو) با فاصله ی زیاد بهتر از دوربینی است که سایز پیکسل آن ۰.۸ میکرون است. زیرا پیکسل بزرگتر نور بیشتری جذب می‌کند و تصاویر نویز دیجیتالی کمتری دارند.

این مورد برای عکاسی در شب مناسب است. اندازه پیکسل بزرگتر نور بیشتری را در شب جذب می‌کند و تصاویر روشن تر هستند.

مقایسه دوربین عکاسی و گوشی

به خاطر ثابت بودن اندازه سنسور، اگر بخواهید میزان پیکسل ها و در نتیجه رزولوشن بالاتر باشد باید پیکسل های کوچکتری را در آن جای دهید. کوچک بودن پیکسل ها تصاویر را مخصوصا در نورکم نویز دار میکند.

به عبارت دیگر، سنسور دوربین 1/2.5 اینچ با 12 میلیون پیکسل (12 مگاپیکسل) دارای پیکسل های بزرگتری است تا همان سنسور با 20 میلیون پیکسلی که به زور در آن جای داده شده است. در این مورد، سنسور 12 مگاپیکسلی می تواند درنور کم از سنسور 20 مگاپیکسلی عکس های بهتری بگیرد. هرچند که سنسور 20 مگاپیکسلی رزولوشن بالاتری دارد.

دیافراگم

دیافراگم

به طور معمول ، دیافراگم دریچه ای قابل تنظیم بین لنز و سنسور است که میزان رسیدن نور به سنسور را کنترل می کند. میزان عریض یا باریک بودن دیافراگم با اعداد f دار بیان می شود. اعداد کم (مانند f/2) به این معنی است که دیافراگم عریض تر از اعداد بزرگتر(مانند f/16) است.

هرچه بازشدگی بیشتر باشد، نور بیشتری وارد می شود. در دوربین های گوشی های هوشمند که حداکثر نور زیاد است ، داشتن وسیع ترین دیافراگم ممکن بسیار ایده آل است.

این مطلب را از دست ندهید:

12 ترفند عکاسی با آیفون + عکس

هرچه اعداد f پایینتر باشند سنسور نور بیشتر را جذب می کند و واصح است که نور بیشتر عکس های بهتری را نتیجه می دهد. دوربین گوشی های هوشمند دیافراگم ثابتی دارند و در گوشی های مختلف متفاوت است.

البته بعضی از دوربین گوشی های هوشمند مانند گالکسی S9 به بعد دیافراگم متغیر دارند. گالکسی S10 می تواند بین دیافراگم f/1.5 و f/2.4 سویچ کند.

لنز و فاصله کانونی

فاصله کانونی

اصطلاح فاصله کانونی به فاصله ای بین سنسور تصویر دوربین و جایی که نور همگرا می شود و تصویر را در لنز متمرکز می کند گفته می شود. این فاصله به میلی متر بیان می شود.

فاصله کانونی زاویه دید را به شما می دهد. فاصله کانونی کوچک برای عکسبرداری از مناظر بسیار عالی است زیرا که می تواند با زاویه دید بالایی تصاویر را ثبت کنید. هرچه فاصله کانونی بزرگتر باشد، اشیاء نیز بزرگتر نشان داده می شوند و منظره کمتری دیده می شود. این حالت برای عکسبرداری پرتره بسیار عالی است.

در موارد بسیاری مخصوصا گوشی های جدید، چندین دوربین با فاصله کانونی های مختلفی وجود دارد. در شیائومی نوت 10 فاصله کانونی دوربین 50 میلی متر است.

تثبیت کننده تصویر

تثبیت کننده تصویر روشی است که در آن لرزش دوربین گوشی گرفته می شود تا تصویر به صورت تار گرفته نشود که درنهایت بر کیفیت تصویر تاثیرگذار است. تثبیت تصویر میتواند به صورت مکانیکی (OIS) یا دیجیتالی (EIS) و یا ترکیبی از هردو باشد.

روش مکانیکی یا اپتیکال به این صورت است که با جابجایی لنز به وسیله ژیروسکوپ از حرکت و لرزش دوربین جلوگیری میکند.

روش دیجیتالی برپایه پردازش تصویر و هوش مصنوعی متمرکز است و پس از گرفتن تصویر بر روی آن اعمال می شود.

AIS روشی است که دردوربین گوشی های هوآوی مورد استفاده قرار گرفته است و به معنای تثبیت تصویر به وسیله هوش مصنوعی است و زیاد تفاوتی با EIS ندارد.

زوم یا بزرگنمایی

عکس اصلی بدون زوم-اصطلاحات تخصصی دوربین
عکس اصلی بدون زوم
تله فوتو 2 برابر
زوم اپتیکال 2 برابر
تله فوتو 5 برابر
زوم اپتیکال 5 برابر

زمانی بود که بزرگنمایی تصاویر به صورت دیجیتالی انجام میشد. زوم دیجیتالی باعث افت کیفیت تصویر می‌شود و هرچه بیشتر زوم کنید کیفیت عکس بیشتر کاهش می‌یابد.

در پی زوم دیجیتالی تصویر مشکل پیکسلاسیون از جمله چالش های این حوزه می باشد. زیرا اساسا تصویر برش داده میشود و با تغییرسایز پیکسلهای تصویر حاصل شده تصویر در صفحه نمایش فیت می شود.

برای حل این مشکل کمپانی ها دوربین های چندگانه با قابلیت زوم اپتیکال را معرفی کردند.

مشخصا زوم اپتیکال به مراتب بهتر از زوم دیجیتال است. زیرا از لنز برای بزرگنمایی استفاده می‌کند و کیفیت تصاویر حفظ می‌شود. گوشی های تک دوربینه دارای زوم اپتیکال نیستند.

میزان زومی که میتوان با گوشی هوشمند خود انجام دهید به فاصله کانونی لنز دوربین تله فوتو بستگی دارد. همانطور کع قبلا توضیح داده شده گوشی های با دوربین چند گانه دارای لنز با فاصله های کانونی متفاوتی هستند که زاویه دید متفاوتی به شما میدهد.

خیلی از گوشی ها دارای دوربین با زوم اپتیکال ۲ برابر هستند. معمولا این دوربین ها فاصله کانونی ۵۰ میلی متر یا بیشتر دارند اما دوربین های عریض فاصله کانونی نصف این مقدار را دارند.

برخی از گوشی ها مانند آنر 30S زوم اپتیکال ۳ برابری دارند. این یعنی فاصله کانونی لنز تله فوتو سه برابر لنز عریض است.

زوم دیجیتالی یکی از دلایلی است که کمپانی ها از چندین دوربین با مگاپیکسل های بالا و متفاوت استفاده میکنند. هرچه مگاپیکسل دوربین بالاتر باشد زوم دیجیتالی بهتر انجام میپذیرد.

پریسکوپ

یک سیستم منشور یا آینه ای در ماژول دوربین نصب می شود و نور ورودی دوربین را با زاویه ای مناسب از چند لنز عبور می دهد تا نهایت به سنسور دوربین برسد.

این سیستم همان چیزی است که در گوشی نوا ۷ پرو استفاده شده و زوم ۵ برابری را برای آن به ارمغان می آورد. دوربین های بدون پریسکوپ نهایت زوم ۲ برابری یا ۳ برابری دارند.

HDR

HDR مخفف کلمه High Dynamic Range است و معنی لفظی آن می شود برد دینامیکی بالا. این امکان را به شما می دهد تا بین نواحی تاریک عکس (که به عنوان سایه شناخته می شوند) و نواحی روشن (برجسته) تعادل زیادی داشته باشید. به این ترتیب عکس نه زیاد روشن است و نه زیاد تاریک.

وقتی که HDR رو روشن میکنید دوربین در روشنایی های (exposure) متفاوت عکس های مختلفی میگیرد و با نرم افزار بهترین ترکیب را ارائه می دهد. مطالعه مطلب زیر رو به شما پیشنهاد میکنم:

بررسی دوربین شیائومی نوت 10

فلش

فلش دوربین معمولا از LED استفاده میشود. LED ها نور پیوسته ای دارند و انرژی کمی مصرف میکنند. برخی از گوشی ها دارای چند فلش هستند (مانند آیفون ۱۱ پرو) وجود این فلش های با نور سرد و گرم باعث بهتر شدن عکس ها می شود. اما این نکته را باید در نظر گرفت که فلش گوشی مانند فلش دوربین های حرفه ای نیست و در بیشتر اوقات عکس ها خوب گرفته نمیشوند.

سنسور عمق

سنسور عمق معمولا دوربینی با مگاپیکسل پایین (۰.۳ مکاپیکسل) است که برای آنالیز محیط و جداسازی صحنه های جلویی از عقبی استفاده می شود.

این سنسور برای واقعیت مجازی و واقعیت افزوده کاربرد زیادی دارد. همچنین برای گرفتن عکس های پرتره کاربرد زیادی دارد.

از محبوب ترین لنز های عمق (ToF (Time if Flight است که با استفاده از نور مادون قرمز فاصله و عمق را تشخیص می دهد.

پانوراما

پانوراما

به قابلیتی از دوربین گفته می شود که چندین عکس در زوایای مختلف میگیرد و با چسباندن آنها به همدیگر یک عکس به زاویه دید زیادی میگیرد.

رزولوشن ویدئو و frame rate

رزولوشن ویدئو به تعداد پیکسل هایی گفته می شود که آن ویدئو در یک بعد دارد مانند رزولوشن عکس.

2160p= 4K

1080p= Full HD

720p= HD

اصطلاح xxfps@ به نرخ فریم ویدئو گفته می شود که نشان می دهد در هر ثانیه چند فریم گرفته می شود. هرچه این مقدار بیشتر باشد ویدئو اصطلاحا smooth تر و روان تر است.

معمولا از نرخ فریم ۶۰ در دوربین ها استفاده می شود. برای تصویر آهسته این نرخ به ۹۶۰ افزایش می یابد.

امیدوارم که از اصطلاحات تخصصی دوربین استفاده لازم را برده باشید.

منبع

thesmartphonephotographer

این مقاله چقدر مفید بود؟

میزان رضایت خود را با کلیک روی اموجی ها نشان دهید

میانگین آراء 4.2 از بین 10 نفر

تاکنون کسی رای نداده است! اولین نفر باشید

اگر این پست برای شما مفید بود...

با انتشار مطلب و نیز کلیک بر روی تبلیغات از ما حمایت کنید

از اینکه این پست برای شما مفید نبود عذرخواهی میکنیم!

با کامنت گذاشتن در بهتر شدن این پست به ما کمک کنید.

به ما بگویید چطور این پست را بهتر کنیم؟

حمزه شمسی

فکر این موضوع که سرچشمه همه انقلاب ها آگاهی است باعث شد که حمزه شمسی با تاسیس ریون مگ یک گام به این هدف نزدیک تر شود و با ایده های خلاقانه، آینده بهتری برای خود و دیگران رقم بزند.

‫6 دیدگاه ها

  1. دستتون درد نکنه واقعا خیلی خیلی مفید بود و برطرف کننده ی حجم کثیری از ابهامات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا